Sık Kullanılanlara Ekle 

 

http://eseslibalikcilar.high-forums.com/index.htm
sayın üyeler her girişinizde mümkünse alttaki linlere tıklayınız....teşekkürler

 

Site Ekle

 

Sunucu - Link Ekle - Sevgi Shop


Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Merhabalar
Salı Şub. 26, 2013 4:32 am tarafından mb58

» tanışalım....
Ptsi Kas. 01, 2010 9:20 am tarafından musty155

» Sarıyar organizasyonu (25 Eylül 2009)
Ptsi Kas. 01, 2010 3:41 am tarafından Mustafa DİNÇ

» Merhaba arkadaşlar
Ptsi Kas. 01, 2010 3:33 am tarafından Mustafa DİNÇ

» Kızılcaören Sazan avı 10-11 Temmuz
Ptsi Kas. 01, 2010 3:31 am tarafından Mustafa DİNÇ

» AV DÖNÜŞÜ BİLGİ VE FOTOĞRAFLARINIZI PAYLAŞABİLECEĞİNİZ ALAN
Salı Ağus. 03, 2010 6:36 am tarafından zirose26

» eskişehirdeki avlakların son durumu
Paz Mart 08, 2009 3:40 am tarafından poze74

» Eskişehirspor-Gaziantepspor:1-1
C.tesi Ocak 24, 2009 9:38 am tarafından eses1965

» Şimdi destek zamanı
C.tesi Ocak 24, 2009 2:56 am tarafından eses1965








SAZAN BALIĞI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

SAZAN BALIĞI

Mesaj  Admin Bir Çarş. Tem. 16, 2008 4:47 am

SAZAN BALIĞI

Sakarya nehri balık ailesinin bir üyesidir.
Sazan balığı, tatlısularda yaşayan kemikli bir balıktır.Uzun bir sırt yüzgecine, kısa anus yüzgeçlerine sahiptir. Başında (ağız altı) dört adet bıyık bulunur. Yüzgeçleri yumuşaktır. Yüzgeçlerin ön tarafında kuvvetli dikenler bulunur. Göğüs yüzgeçleri, karının altına doğrudur. Pulları değirmidir. Yüzme kesesi bir kanalla yemek borusuna bağlıdır.
Bir bölümü kemikleşmiş olan ilk omurlar, kulakları yüzme kesesine bağlayan "Weber aygıtı" nı meydana getirirler.
Bu tip aygıta sahip balıklar arasında (kemik destekli keseliler) çene dişi bulunmayıp, yutak dişi bulunan balıklar sadece bunlardır.
Sıcak ve ılıman bölgelerde, deniz seviyesine yakın sularda yaşayan yüzlerce variete'si (alt türü) vardır. Sazan kendi cinsinin tek türüdür (Cyprinus carpio). Bazı sazan çeşitleri pulludur, bazıları tüm pulsuzdur (deri sazanı), bazılarında ise az sayıda büyük pullar bulunur (aynalı sazan).
Sazan balığı göllerde, kanallarda ve sakin akan sularda yaşar. Hayvansal ve bitkisel besinlerle beslenir (omnivor). Yaz başlarında su sıcaklığı 20ºC'ı bulduğunda veya aştığında üremeye başlar. İri dişiler bir milyon adetten fazla yumurta dökerler. Yumurtalarının çapı 1.5mm dir. Deri Sazanı ve aynalı Sazan gibi türlerinin yemi ete dönüştürme katsayıları çok yüksektir. Bunlardan 10 senelik bir birey 10-15 kg gelebilir. Daha yaşlıları 30-45kg ağırlıkları bulabilir.AVCILIĞI:

Her ne kadar Sazan avcılığı basit gibi gözükse de, skor yapacak
balıkları avlamak oldukça maharet ister. Yem hazırlama sürecini de
göz önünde bulunduracak olursak, Sazan avcılığını evden başlayan
bir süreç olarak düşünebiliriz.

Sazan avı için en uygun takım 3.20m teleskopik kamış ve 1:3 turlu
bir makara ile 0.35mm ana misina, orta veya kücük boy bir fırdöndü,
0.30mm beden ve kullanılacak yeme göre 2-6 Nr. iğneden oluşur.
Yemin ağırlığına bağlı olarak uzak mesafelere atışı sağlayacak bir
hareketli iskandil de zaman zaman kullanılabilir.(Şekil 1.)


Sazan avcılığında eğer yakın mesafelerde veya suda eriyebilir
yemlerle avlanılacaksa, iskandil kullanmaya gerek yoktur. Bu
durumda ya yakın mesafeye olta indirilir, ya da yemin ağırlığından
faydalanılır (Şekil.2.). Suda eriyebilen yemler eğer özel bir taktik
kullanılmazsa, iskandil yardımı ile uzağa atış sırasında bozulabilir.

EKMEK:

Ekmek olduğu gibi kullanılabildiği gibi (Kabuk kısmı), bütün bir ekmek
evde hafif şekerli suya ıslanıp, iyice yumuşadıktan sonra, bir
tülbentten suyu sıkılıp hamur haline getirilerek de
kullanılabilir.Genelde kolay elde edilebilen bir yem olması
bakımından belirtilmiştir. Dezavantajı; küçük balıklar tarafından
kolayca didiklenmesidir, ancak yemleme için kullanılabilir.

Uzun süreli yemlemeler (1 hafta gibi) yapılabilecekse, en uygun
yemdir denebilir. Kanımca büyük balık yakalayabilme yüzdesi hiç bir
zaman %10 oranını geçemez.



KURTÇUKLAR; SOLUCAN ve DİĞER BÖCEKLER:
Sazan balığının menüsünde her zaman (öz:İlkbaharda) bu tür
yemlere yer vardır. Ancak bu tür yemlerin sunumundaki zorluk, yani
bir oltanın ucunda bir solucan veya çekirge ve etrafında koca bir göl
olarak düşünecek olursak, bu yeme istediğimiz gibi bir sazanın
rastlama olasılığı çok düşüktür. Ancak küçük boy sazanların
avlanmasında iyi bir yöntemdir.



KISA AV BİLGİLERİ

TAKIM


2.40- 3.20m teleskopik uçtan yaylanabilir tip.


3-5m halkasız teleskopik kamış.


MAKARA


1:3 turlu, orta boy makara


MİSİNA


El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil


Makara için: 0.30-0.45mm beyaz veya yeşil min.20kg testli.


İĞNE


Kahverengi dövme (forged) halkalı;


6-8 Nr., Dane yemler için 4 Nr.


YEM


Kurtçuklar, solucan, peynir, işlenmiş et (sucuk sosis), doğal yemler


(çift kabuklular, böcekler) tohumlar, daneler (bezelye, bakla mısır),


patates, hamur ve yüksek roteinli hazırlama yemler


TEKNİKLER


Yemli avcılık, şamandıralı beden.
avatar
Admin
prof.dr.dr
prof.dr.dr

Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 15/07/08
Yaş : 29

Kullanıcı profilini gör http://eseslibalikcilar.high-forums.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

EN BÜYÜKLERİNDEN FOTOĞRAFLAR

Mesaj  Admin Bir Salı Tem. 22, 2008 8:05 am









avatar
Admin
prof.dr.dr
prof.dr.dr

Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 15/07/08
Yaş : 29

Kullanıcı profilini gör http://eseslibalikcilar.high-forums.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: SAZAN BALIĞI

Mesaj  26serhat61 Bir Perş. Tem. 24, 2008 7:19 am

saol admin abi paylasım için
avatar
26serhat61
doç.dr
doç.dr

Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 21/07/08
Nerden : avni aker

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: SAZAN BALIĞI

Mesaj  Admin Bir Paz Ağus. 03, 2008 7:29 am

Sazan Yemleri ve hazırlanışıSazan avında yem olarak kullanılacak oldukça fazla türden yem var. Başka balıklarda bu çeşitliliği bulmak gerçekten zor ama burada unutulmaması gereken balığın alıştığı yemi tespit etmek, veya devamlı avlanılan bölgede periyodik yemlemeler yaparak balığı belli bir yeme alıştırmak. Bu ikinci şık her zaman mümkün olmaz o nedenle sazan avında yem bakımından tedarikli olmakta fayda vardır. Tabii bir de sazanın her zaman sevdiği, itibar ettiği yemler vardır ki bunları devamlı bulundurmakta fayda var. Şunu da hatırlatalım, burada belirtilen yemler dışında sazan avında yöresel olarak kullanılan çok fazla yem olabilir; bu türden bilgiye sahipseniz ve yemin başarısı kanıtlanmış ise yazın bu bilgiyipaylaşalım. Şimdi sıra ile göz atalım.
Mısır :
Mısır sazan avında en çok kullanılan ve sazanın severek yediği bir yemdir. Mısır hazır konserve olarak alınabileceği gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Hazır konserve alacaksanız tatlı mısır tercih edin (sweet corn) sazan tatlı sever. Kendiniz hazırlayacaksanız mısırı çiğ iken tane olarak koçandan temizlemeli 24 saat suda bıraktıktan sonra 2 veya 3 saat haşlamalı. Bu şekilde haşlanan mısır suyu ile birlikte cam kavanozlarda saklanabilir. Ben bazen haşladığım mısırı ikiye bölüyorum bir kavanozu sade saklarken diğerinin suyuna iki diş sarmısak kıyıyorum. Sazan bu kokuyu sever. Ancak sarmısak mısırın rengini açar, beyazlaştırır bunu önlemek için suya az miktarda kırmızı toz yemek boyası katmak gerekiyor bunu baharatçılarda bulabilirsiniz. Mısır iğneye iğne boyutuna göre 2 veya 4 adet takılabilir. Bazı uygulamalarda fazla koku vermesi ve yemleme amacı ile iğneden yukarı kaydırılan mısır taneleri kösteğe dizilir, bu şekilde kösteğe 7 - 8 adet mısır tanesi dizdikten sonra iğneye de iki veya dört adet mısır takılır. Bazen mısır iğneye çiğ olarak da takılabilir bu durumda daha taze sütmısırı denilen mısırları tercih etmek gerekir.
Hamur ve Ekmek : Hamur hazırlanması çok farklı şekillerde oluyor. Kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi herhangi bir ekmek fırınından hazır ekmek hamuru da alıp kullanabilirsiniz. Hazır hamura koku ve tat için bir miktar toz veya ince yontularak hazırlanmış ayçiçek küspesi ilave edebilirsiniz. Ben artık pek hamur hazırlamıyorum ve kullanmıyorum o nedenle tarif vermiyorum ama denenmiş sağlam bir tarif bulursam veya sizlerden böyle bir tarif gelirse yayınlarım. Ayrıca hazır hamur yemler de satılmaktadır. Ekmek de sazan avında yem olarak kullanılır bir parça kabuklu ekmek doğrudan iğneye takılarak su üstüne atılarak kullanılabileceği gibi; avlanılan gölün suyu ile hafifçe ıslatılıp yoğurularak yumuşak hamur haline getirilmiş ekmek içi de iğneye takılabilir. Bu şekilde kullanılacak ekmek hamurda olduğu gibi iğneyi saracak şekilde top veya armut şeklinde takılır,
.
İrmik :
İrmik sazan avında ve yemlemesinde her zaman kullanılabilen sazan' ın severek yediği yemdir. Hazırlanışı da gayet basit. Ava giderken yanınıza biraz toz şeker katılmış irmik alın (toz şeker olmasa da olur). Av yerinde hemen suyun başında bu irmiğe avlanacağınız gölden çok azar azar su katıp bir çubukla karıştırın irmik sakız gibi olacaktır. Su katarken dikkat edin fazla su bozar. Bu karışıma koku için az çiçek yağı veya küspe de ilave edilebileceği gibi bu iş için özel olarak hazırlanmış kokulandırıcı toz veya sıvılarda ilave edilebilir. Daha sonra bu bu sakızlaşmış irmik hamuru eczaneden alacağınız 20 ml.lik plastik bir enjektöre doldurulur. Tabii iğneye ihtiyaç yok atabilirsiniz. İrmik hamuru enjektör yardımı ile istenilen miktarda iğne üzerine sıkılarak sarılır. Bu yem bazen iğne sapına ve palasına sarılır, iğne ağzına da küçük bir solucan veya larva takılması ile kullanılır ve çok etkilidir.

Makarna :
hafif tuzlu suda haşlanır. Dikkat edilmesi gereken; makarna çok haşlanırsa iğneye takılmaz parçalanır, az heşlansa da aynı şey olur, kıvamı iyi tutturmaktır. haşlanmış makarna bir kaç küçük parça olarak iğneye takılabileceği gibi içine hazır ekmek hamuru veya sizin hazırladığınız hamur da doldurularak da kullanılabilir.
Küspe : Küspe her yerde ve her zaman sazan için iyi bir yemlerdendir en yaygın uygulamasını için bakalım Sn. Hikmet Solak nasıl tarif etmiş "Tabaka halindeki preslenmiş ay çiçeği küspesi 5x5x5 cm ölçülerinden küçük olmamak kaydıyla küp yada dikdörtgen prizması şeklinde kesilir. Tam ortasından matkapla delinir. Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndüye aynı kalınlıkta 10-15 cm lik bir kısa beden ilave edilip küspenin deliğinden geçirilir ve ucuna üçlü bir fırdöndü bağlanır. Bundan amaç suda eriyen küspeyi rahatça değiştirmektir. Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkasının her birine bedenden 1 boy ince misina ile 8-10 cm uzunluğunda dörder tane köstek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır. Böylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur. Olta iğneleri küspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur. Bu takıma ağırlık bağlanmaz çünkü küspenin kendisi hem ağırlık hem de yem görevi görür." Aynen katılıyoruz. Küspeyi yemek için gelen ve yumuşayan küspeden parçalar koparmaya çalışan sazanlar oltaya yakalanır. Bazen bir sazanın iki iğneyi yuttuğu da olur. Küspeyi daha cazip kılmak için bazen üstüne kokulandırıcılar sürülebilir.
Patates : Patates sazan avında çok kullanılan yemlerdendir. Patatesler, tercihen taze olmalı, eski beklemiş değil, (taze patates kaynatıldığı zaman lastik gibi olur ve iğneye takılması kolay, balığın alması zordur) hafif tuzlu suda 20 dakika kadar kaynatılır. Kaynamış patatesler suyu ile birlikte bir kavanozda muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman kabuğu soyularak yaklaşık 1x1x1 cm. boyutlarda veya sudaki balık pek büyük değilse daha küçük boyutlarda küp küp kesilerek iğneye takılır. İğnenin ucu hafifce parmağa takılabilecek kadar dışarı çıkmalıdır. Patates ayrıca yukarıda mısırın takılmasındaki örnek gibi iğneye takılmadan da kullanılabilir. Bu tür takımın amacı huylu bir balık olan sazanın yemi emerek yerken iğneyi hissetmesi üzerine tükürerek iğneyi bırakmasını önlemektir. Balık iğneyi fark ettiği zaman artık yemi tüküremeyeceği kadar yutmuş olacaktır veya tükürse bile artık ağzında olan çıplak iğneden kurtulamayacaktır. Bu konu aşağıda boili (kaynatılmış-hamur-toplar) kısmında da anlatılmaktadır.
Tahıllar : Ayıklanmış olmak kaydı ile arpa, buğday, akdarı gibi taneli tahıllar sazan avında yem olarak kullanılabilir. Bunları hazırlamak için en iyi yol bir gün önceden ıslatarak bekletmek daha sonra 1 saat kaynatıp şişirerek yumuşatmak gerekir. Bu şekilde hazırlanan tahıl taneleri iğneye birkaç adet peşpeşe veya solucan, larva, irmik hamuru gibi yemlerle birlikte takılabilir. Tahılın diğer yemlerle kullanılmasında önce diğer yem takılıp iğne sapına itilmeli daha sonra tahıl tanesi iğne ucunu hafif açıkta bırakacak şekilde takılmalı.
Partikül yemler :
Bu sınıfta kurufasulye, bakla tanesi, barbunya, yerfıstığı sayılabilir. Bu yemlerin hazırlanması tahıllarda olduğu gibi ıslatıp yumuşatma ve daha sonra kaynatma yolu ile olur. İğneye boyutlarına göre genelde tek takılırlar veya başka yemlerle birlikte de kullanılabilirler. Bezelye de bu gruba girer; bunu da hazırlayabileceğiniz gibi konserve bezelye de kullanılabilir.
Pet Maması :
Kedi ve köpekler için hazırlanmış konserve veya kuru mamalar hem kokusu hem de tadı nedeniyle sazan tarafından sevilir. Kuru olanları un haline getirilerek yemleme veya yem hamurlarına koku olarak da katılabilir. Et türünden olanlar doğrudan iğneye yem olarak takılabilir.
Solucan ve Larvalar :
Toprak veya gübre solucanı özellikle ilkbaharda sazan için en ideal yemdir. Toprak solucanı yağmurdan sonra veya sabah erken saatlerde daha toprak ıslakken bazen hemen toprak üstünden, bazen de kazarak toplanabilir. Gübre solucanı da özellikle büyük baş hayvanların (bir hafta
falan beklemiş olmalı) gübreleri kazılırsa altından bol miktarda toplanır. Toplaması biraz zahmetli olmakla beraber kırmızı rengi ve suda yaydığı koku ile sadece sazan için değil diğer balıklar için de iyi bir yemdir. Karasinek ve sivrisinek larvaları da çok iyi yemlerdir. Sivrisinek larvası bataklıklarda özel eleklerle kazılarak toplanır zahmetlidir ve tabii herkesin işi değildir. Avrupa' da larvalar balık malzemesi satan dükkanlarda veya akvaryumcularda canlı olarak satılıyor biz de yok, o halde sivrisinek larvası bulmak çok zor ama isterseniz karasinek larvası üretebilirsiniz. Kısaca 200 gr kadar et (tavuk eti de olabilir) karasineklerin olduğu bir yerde kısa bir süre açıkta bırakılır. Sinekler ete yumurtalarını bırakırlar, et incelendiğinde yumurtaların bırakıldığı yer görülebilir. Daha sonra bu et parçası 5 veya 6 kat gazeteye sarılarak dibine az miktarda testere talaşı konmuş bir kova içinde sıcak bir yerde 5 veya 6 gün muhafaza edilir. Bu süre sonunda açılan gazete kağıtlarının içinde çürümüş et ve kıvır kıvır kıvranan beyaz konik şekilli karasinek larvalarını bulacaksınız. Bunlar kapağında hava delikleri olan ufak bir kavanoz içinde az miktarda talaşla karıştırılarak buz dolabında (buzlukta değil) iki haftaya kadar canlı tutulabilir, kullanmadan talaşı yıkamak gerekir. Karasinek larvaları baş kısımları olan kalın taraflarından iğneye neredeyse sadece derisini tutacak kadar saplanarak takılır, bu şekilde uzun süre canlı kalırlar. İğne boyuna göre birkaç larva birlikte takılabileceği gibi solucan, hamur, irmik veya tahıllarla birlikte de karma olarak takılabilir.
Ayrıca sinek, çekirge, böcekler, kanatlı karıncalar da sazan avında canlı veya ölü olarak yem amacı ile kullanılırlar.
avatar
Admin
prof.dr.dr
prof.dr.dr

Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 15/07/08
Yaş : 29

Kullanıcı profilini gör http://eseslibalikcilar.high-forums.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz